Doğalgaza kasımda zam yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2006 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğalgaza Kasım ayında yüzde 5'i geçmeyecek zam yapılması bekleniyor. Ekonomi yönetimi fiyat ayarlamasına gidilmezse şirketin 1.5 milyar YTL daha zarar edeceğini belirtiyor.

Elektrik ve doğalgaza zam yapılmadığı için zararları her geçen gün artan enerji KİT'lerinin durumu ekonomi yönetimini düşündürüyor. Bu kapsamda, doğalgaza Kasım ayında yüzde 5'i geçmeyecek zam yapılması bekleniyor.

Yüzde 6.5'lik faiz dışı fazlaya yüzde 1.5 oranında katkı yapan KİT'lerin finansman tablosu bütçe döneminde masaya yatırıldı. Hazine Müsteşarlığı önlem isterken, tam bir uzlaşmaya varılamadı. Ancak özellikle doğalgaz ve elektrikte oluşan finansman açığı bir süredir zam tartışmalarını gündeme taşıdı.

Kamu ve belediyelerden milyarlarca lira alacağını tahsil edemeyen BOTAŞ, doğalgazın maliyeti de artmasına rağmen zam yapamıyor. Buna bir de EÜAŞ gibi elektrik üreten şirketlerin ödeme yapmaması da eklenince açık iyice büyüdü.

ARTIŞ OLMAZSA 1.5 MİLYAR YTL ZARAR EDECEK

Ekonomi yönetimi fiyat ayarlamasına gidilmezse şirketin 1.5 milyar YTL daha zarar edeceğini belirtiyor. Beklentiler, tüketimin en yoğun olacağı kış aylarında zam yapmamak için Kasım ayında yüzde 5 civarında bir artış olacağı yönünde. Uluslararası pek çok projede de imzası bulunan BOTAŞ'ın 500 milyon YTL'lik yatırıma da ihtiyacı var.

ELEKTRİKTE ARAYIŞLAR SÜRÜYOR

TETAŞ'ın yaptığı yüzde 23.9'luk zammı karşılamak zorunda kalan TEDAŞ'ın zararının nasıl aşağı çekileceği konusundaki arayışlar da sürüyor. Enerji ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, özelleştirme fonu da dahil olmak üzere, tüm alternatifleri görüşüyor. Bu konuda son olarak EÜAŞ bir adım atarak TETAŞ'a verdiği elektrikte 80 milyon YTL'lik indirim yaptı.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber